Hoe pak je de draad op?

Hoe pak je de draad op?

Opeens is de zomerse warmte voorbij. De bubble is weg. Opluchting alom op internet over de arrestatie van een verdachte man die 20 jaar geleden Nicky Verstappen om het leven zou hebben gebracht en bekend is met zedenzaken. Gelukkig dat DNA onderzoek toch eindelijk recht brengt!

Zedenzaken. Het roept bij mij gemengde gevoelens op. Ooit heb ik zelf eens de stap gewaagd aangifte te doen in verband met een zedenzaak en de heulende 'mening-hebbers' die het toen natuurlijk veel beter wisten hoe ik het had moeten doen en hoe justitie het toen oppakte.

'Als ik jou was, nou dan had ik het wel geweten !' was het toen en nu hoor ik de ' hang 'm op die schurk' , enzovoorts. Begrijpelijk maar toch. Iets raakt me diep.

Tegelijkertijd denk ik aan een programma wat ik afgelopen week op TV zag. Niet 'de slimste mens' maar 'lekker slim'. Een koppel van 2 jonge mensen verschijnt in beeld en moet antwoord geven op een vraag. Het jonge publiek moet dan naar de A,B of C posities gaan of een juist/niet juist plek : niet het juiste maar wel het gesuggereerde  antwoord kiezen , dus wat dénk je dat ze zouden antwoorden.

Ik bleef kijken.... 'Water bevriest bij ...graden en kookt bij...graden' .....  Twee jongedames, types die je zo op straat tegen kan komen, waren volledig verrast. 'Bij -4 bevriest water toch, of toch -16.. en het kookt bij 26 graden'  maar bij nader inzien hebben ze toch voor het 20 graden kookpunt gekozen en de minus 4 voor bevriezing.

Ik heb de afgelopen zomer de Hollandse kanalen en de Amsterdamse grachten  tijdens de aaneenhoudende 30+ dagen niet zien borrelen en er is geen gekookte vis bij mij uit de wetering gesprongen. Hoe makkelijk is het dan algemene kennis van onbekenden te beoordelen als ze ook niet weten wie Pim Fortuyn of de vader van onze koning is?  Nu de dader gepakt is hoeft zijn volledige naam niet meer in de krant en worden het initialen van een achternaam. Dat heet recht.

Wie bekommert zich om het slachtoffer? Wijst het makkelijk naar de dader die alle aandacht krijgt maar niet naar de 24/7  offers van familie en vrienden al die lange jaren ? Waar ook een oordeel over is. Weten we het dan altijd echt beter? Mening heet het dan, geen weten. Hoe help je een slachtoffer? Hoe kunnen we het weten? Wat is recht?

Slachtoffers die nu weliswaar opgelucht kunnen ademhalen omdat de mogelijke dader eindelijk gevonden is, maar Nicky komt er niet door terug, waar andere jongens e/o meisjes misschien nog steeds zwijgend het leed torsen van wat hen is aangedaan. Jarenlang. Helpt het om de dader te verwensen als niet direct betrokkene? Welke draden verbinden mij eigenlijk met deze dader, wat zegt het mij bedoel ik ? Hoe pak ik de draad weer op als er een dader bekend wordt en ook gepakt wordt?

De zomerbubble is geen bubble maar een prachtige tijd waar we letterlijk en figuurlijk de rust konden nemen te genieten van het onbezorgde, weliswaar hete, maar niet kokend hete weer. Wat heeft het mijn voor een mogelijkheden gebracht die er toe leidden dat de ik weet dat mijn water bevriest bij 0 graden en de eieren op Hollandse hoogte gewoon bij 100 graden gekookt worden, dat ik weet dat de vader van koning Willem Claus heet en niet William en Volkert van der G. de moordenaar van Pim Fortuyn is en niet 'zeker weten een voetballer' , maar mij niet vrijpleit van mijn eigen onwetendheid over ingewikkelde trauma's en zaken en ik daarom pleit voor recht voor de slachtoffers en er absoluut een strafmaat moet zijn voor daders. Dialoog en verantwoording niet stilzwijgend dragen maar ook nemen.

Hoe pak ik die ingewikkelde draad op tijdens de afronding van een prachtige zomer 2018....

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *