WOEDE hoort erbij

WOEDE hoort erbij

Woede hoort erbij

"In onze cultuur leren we niet met woede omgaan. We zijn er trots op als we niet boos worden, je moeder is ook 'niet boos, maar teleurgesteld'. Maar woede heeft ook iets aandoenlijks: het is een verzet tegen machteloosheid. Eigenlijk roep en schreeuw je met je hele lichaam: ik wil dit niet. Het is destructief, je loopt het risico dat je iets stukmaakt, maar er zit ook schoonheid in." (Jan Drost 2018-09)

Woede geeft een grens aan die bereikt is. Er is sprake van een relatie in een bepaalde context met een content.

De kunst om boos te zijn zonder jezelf kwijt te raken; of jezelf kleiner maken of totaal out gaan en destructief tekeer te gaan. In beide gevallen is het een heel gedoe weer terug te komen op je eigen plek. Voor jezelf maar ook voor de ander.

De 7 stoelen van agressie is een krachtige oefening uit onze methodiek die de woede in je hoofd, in 3D, ook vanuit je lijf te duiden en hoe je blijft waar je bent. Ook al ben je woest.

Waar relaties zijn, worden ze ook verbroken of ze doven uit of ze wakkeren aan. Sprankelend als het liefde is en woede als de grens bereikt is....

Ook in traumaseksualiteit en traumaseksuologie is woede nodig om te doorbreken, door te breken.

Ik las een mooi stukje van Jan Drost:

"Fietsen is liefde, als je het cultuurfilosofisch bekijkt. Een fietser weet dat hij een knooppunt van relaties is. Met fietsen geef je antwoord aan je omgeving en breng je geen schade toe. Fietsers in Amsterdam zijn net een zwerm spreeuwen: het gaat bijna altijd goed. Toeristen kijken er vaak naar met een verbijsterde blik van: hoe wist-ie nou dat die naar rechts ging? Dat is samenleven, een dans, ballet. Relaties zitten in alles."

Woede hoort erbij!

Filosoof Jan Drost (1975) groeide op in Spakenburg en Harderwijk. Hij studeerde filosofie en Nederlands in Amsterdam en uit zijn afstudeerscriptie kwam zijn boek 'Het romantisch misverstand' (2015) voort. Zijn tweede boek 'Denken helpt, over geluk, liefde en de zin van het leven' verscheen in datzelfde jaar, eveneens bij De Bezige Bij. Onlangs kwam zijn nieuwste uit: 'Als de liefde voorbij is'. Drost heeft inmiddels een nieuwe relatie.