Informatiemiddag seksueel misbruik

Met enige regelmaat organiseren wij op diverse locaties in het land een informatiemiddag over seksueel misbruik van jongens en de latere effecten daarvan op een mannenleven. Zie ook Facebookpagina @Traumaseksuologie.

Waarom?

Iedereen vindt seksueel misbruik heel erg maar wat is er dan zo erg aan? Er is weinig goede kennis over de schade, gevolgen van seksueel misbruik en zeer weinig over het verwerkingsproces. Met deze informatiemiddag willen wij bijdragen aan het verspreiden van goede informatie over dit onderwerp.

De middag is bedoeld voor mannen en hun partners, vaders en moeders wiens zoon werd misbruikt, betrokken familieleden, getuigen en andere betrokkenen. Ook hulpverleners die zich meer willen verdiepen in dit onderwerp zijn welkom. Uit ervaring weten we dat de schade en de gevolgen voor vrouwen min of meer gelijk is als die bij mannen; daarom zijn deze bijeenkomsten voor zowel mannen als vrouwen die seksueel misbruik meemaakten.

Waar praten we precies over?

Het moment en de schade
Wat gebeurt er tijdens de eerste seksuele handeling met een jongen door een volwassene? Wat is nodig na dat moment?

De gevolgen
Zeer ernstig, nooit te onderschatten.

Incubatietijd
De incubatietijd is de tijd die ligt tussen het moment van misbruik en het moment dat de herinneringen terugkomen. Dat is meestal een zeer lange periode. In die tijd is de misbruik ervaring niet weg maar ondergronds. Dat manifesteert zich in:

  • traumaseksualiteit (wat is dat?)
  • leven met gespletenheid (hoe merk je dat?)
  • vele gevolgen voor relaties, lichaam, psyché, seksualiteit, verslavingen

Het verwerkingsproces

  • Verwerken is werk
  • Hoe verloopt dit proces en is het verwerken wel mogelijk?
  • in contact komen met wat er in stilte in je leeft
  • dilemma’s doorwerken
  • de vijf verbindingen met de dader verbreken
  • leren leven zonder het misbruik op de achtergrond, betekenis geven, vergeven,

De informatie is gebaseerd op het boek: “Traumaseksualiteit” geschreven door Peter John Schouten. Hij verzamelde zijn informatie in de meer dan dertig jaar werken met deze groep mannen die in hun jeugd te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Vanuit het werken met deze groep is een theorie en een werkmodel ontwikkeld dat zeer bruikbaar blijkt in de hulpverleningspraktijk.

We maken deze theorie aanschouwelijk op een levendige manier en er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Tijd en Plaats:

-Zondag 8 september in Wevershoof - Noord Holland. Aanmelden alleen voor deze bijeenkomst via: jangunther@hotmail.com

-Vrijdag 13 september in Boxtel - Brabant. Aanmelden via: info@traumaseksuologie.info

Voorwaarde: alleen toegang na aanmelding via info@traumaseksuologie.info
Inschrijven we informeren je na jouw inschrijving in de week voorafgaand aan de bijeenkomst over de juiste locatie waar de bijeenkomst wordt gehouden.
Minimaal 10, maximaal 22 personen
Kosten: 10 euro incl. koffie, thee en koek.

Presentatie o.a.:
Rinke Oost, Rogier Luijk en Paul van Dam (bestuursleden van de stichting voor Traumaseksuologie) en anderen, maar allen geschoold als Traumaseksuoloog c.p. bij Peter John Schouten. Soms zijn er ook (oud-)cliënten die iets willen zeggen of voorlezen.