Mannengroep traumaseksualiteit

Mannengroep traumaseksualiteit

Seksueel misbruik verdring je niet. Niet voor altijd. Daarom is er de mannengroep Traumaseksualiteit: een groep bestaande uit mannen, die de confrontatie met hun verleden van seksueel misbruik onder ogen durven te komen, en zodoende weer het heft in eigen hand nemen.

Je leeft maar half en er woont iets in je dat je er niet uit kunt krijgen. Dat houdt een psychische dwarslaesie in. Het staat voor dubbelheid, innerlijke verdeeldheid, halfheid in macht en kracht. Aangezien traumaseksualiteit altijd gepaard gaat met een psychische dwarslaesie is dit vast iets wat je herkent. 

Je bent als kind seksueel misbruikt. De geest past vervolgens een ‘prachtig’ afweermechanisme toe: het verdringt de herinneringen aan het misbruik. Voor een bepaalde tijd. Uiteindelijk bestaat er in het geheugen geen ideale doofpot voor dergelijke gebeurtenissen; er komt een dag waarop het seksuele misbruik zich weer manifesteert. Herinneringen overvallen je. Ze liggen plots vers in je geheugen en laten je niet meer los. De dader laat je niet meer los. 

Traumaseksualiteit wordt door eenieder anders ervaren. Het kan zich uiten in je gedrag: je bent somber, gespannen, angstig of prikkelbaar. Je voelt je wantrouwig, leeg en lusteloos. Je hebt problemen met intieme relaties en vriendschappen. Zo kun je je bij bepaalde personen opstandig, agressief, aanvallend of juist onzeker voelen. Je kunt bijvoorbeeld twijfelen aan je seksuele identiteit en je voorkeuren of aan je seksuele gevoelens. Ook kunnen bepaalde situaties of een omgeving je angstig maken en je verlammen. Misschien heb je ook lichamelijke klachten die onverklaarbaar zijn, zoals: slaapproblemen, nachtmerries of seksuele problemen. Eén ding is zeker: de symptomen, die ontstaan door de aanwezigheid van de dader, bepalen je leven. Psychodrama-therapeut Peter John Schouten, de man die de term ‘traumaseksualiteit’ in het leven riep, constateerde dat mannen die seksueel misbruikt zijn, zien hoe dit misbruik in alle facetten bepalend is geweest wanneer zij terugkijken op hun leven. De mannengroep Traumaseksualiteit helpt je hier graag bij en zet, samen met jou, het verwerkingsproces in gang. Verwerken van seksueel misbruik is mogelijk. Het verbannen van de dader is mogelijk.

In onze mannengroep gaan de deelnemers onder deskundige leiding van Rogier van Luijk en Pieter-Jan Paulussen hun innerlijke wereld op toneel uitbeelden. De bezieling van het gedrag wordt blootgelegd en er komt dieper zicht op de onbewuste lagen die daaraan verbonden zijn. Er kunnen vragen en thema’s opborrelen als: 

  • Wat zit er in de weg om mijn verhaal te vertellen?
  • Hoe schuldig voel ik me en is dat terecht?
  • Ik wil mijn geheim niet vertellen, maar zonder praten kom ik niet verder.
  • Ik schaam mij zo; hoe kom ik daarvan af?
  • Ik zocht zelf de dader op. Waarom deed ik dat toch?
  • Wie is nu de baas in mijn leven? Over macht en onmacht.
  • Kan ik vrij worden in mijn seksualiteit en intimiteit?
  • Hoe zit het met mijn eigenwaarde en mijn persoonlijke grenzen?
  • Hoe verbreek ik de relatie met de dader?
  • Hoe herstel ik de relatie met mijn familie?
  • Wat is nu mijn geaardheid/identiteit?
  • Welke rol speelt een hogere macht hierin?

Het verwerken van zo’n beladen verleden vergt veel moed. Gelukkig levert het ook veel op: je verwerft inzicht in je gedragspatronen en krijgt daardoor weer de broodnodige grip op je gedachten, gevoelens en je leven.

Stap over je aarzelingen heen. Deelname helpt je echt verder in het verwerkingsproces.

Praktisch

Onder leiding van: Rogier van Luijk en Rinke Oost

Locatie: Brugwachtershuis Twistvlietbrug Holtenbroek hoek Bachlaan-Klooienberglaan

Datum: 
-Vrijdag 22 februari 2019
-Vrijdag 15 maart 2019
-Vrijdag 5 april 2019
-Vrijdag 26 april 2019
-Vrijdag 17 mei 2019
-Vrijdag 7 juni 2019

Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Kosten: € 975,- (diverse aanvullende zorgverzekeraars vergoeden de therapie).

Incl. koffie, thee, water, lekkers.
Excl. lunch