Nashville, laten we het daar maar niet over hebben….

Nashville, laten we het daar maar niet over hebben….

Nashville, laten we het daar maar niet over hebben….

 

Seksueel misbruik. Je hoort het verdomd elke dag in het nieuws en toch wil je het er liever niet over hebben.

Ik ook niet. Er zijn wel leukere dingen om je dag mee te verdoen. Het is al druk genoeg en ik heb ook recht om lekker te Netflixen.

En Nashville gaat daar toch helemaal niet over? O nee? Wat is homoseksualiteit dan? Homoseksualiteit is geen misbruik maar wel hoe er mee omgegaan wordt!

*****

Telkens als ik langs een bepaalde plaats langs de snelweg rijd dan denk ik aan haar. Omdat ze daar in die buurt woont en ik haar daar ken.  Glas omhoog, tanden bloot en stralend naast haar man met een iets behoudender lach zoals mannen dat horen te doen, toch?!

Proost op het mooie leven van de liefde.

Achter die lach zit seksueel misbruik. Toen ze nog een vrolijk, nieuwsgierig meisje was in een wereld waar aanzien, studie en bravoure een normale levenscode was en nog steeds is. Werd het zwijgen er voorgoed opgelegd dat seks kan op die leeftijd. Haar seksuele lichaam in rijping naar volwassenheid is vroegtijdig wakker geschud en is ze als het ware met de seksuele couveuse afhankelijk groot geworden. Tot op de dag van vandaag is die code en couveuse nog actief. Omdat het ogenschijnlijk over leven en dood gaat als je de code verbreekt. En we willen houvast, ook al doet dat pijn, het is beter dat te geloven dan dat er een weg is die niet op google maps staat.

Als het over misbruik gaat willen we dat niet weten. Dat het over ons gaat. Man, vrouw, kind en dat seksueel misbruik over seksualiteit gaat en we daar eigenlijk helemaal niet goed mee weten om te gaan : met onze seksualiteit. Dat we daar de weg helemaal niet zo goed in kennen als we denken of wensen te denken en zelfs denken te voelen.

Omdat we in lust denken, recht hebben op die lust die ook tussen onze benen geschapen verborgen ligt. Ondertussen uit balans raken als we dat in perspectief ook van geloof, schepping en samenleving gaan denken. Dan breekt de hel soms los.

 

Want wat wil je nou eigenlijk zeggen?

Wat de f*ck is de boodschap van iedereen die er wat over zegt, schrijft, denkt, oordeelt, zich afwendt, ja, je hoort ergens bij als je het alleen al maar gehoord hebt.

Hoe hoog kun je je glas heffen en blijven heffen op het leven der liefde?

Hoog zou ik zeggen! Maar wil je niet faken en één zijn of worden, dan is die eigenaardige complexiteit van seksualiteit aanwezig om het er op z’n minst over te hebben.

 

Iedereen heeft een beetje gelijk. Maar grenzeloosheid prediken of juist het tegenovergestelde uit naam van degene of datgene wat niemand ooit zag, ziet of zal zien is machtsmisbruik en is onzichtbaar verbonden met eigen seksualiteit.
Alleen de pijn al die er op zit, als graffiti op je ziel getekend door artistieke anderen.

 

Heb het er wel over.

Maar ik pleit voor het er wel over te hebben. Ophouden met scheiden en splitsen maar lef hebben om met diepgang en met humor, zwart of licht, in de volheid van ons leven seksualiteit aan te gaan. De Nashville verklaring is een schot in de roos als het over seksualiteit en de heelheid ervan gaat.

Om de oude codes wel te verbreken maar niet weg te moffelen of te ontkennen of net doen alsof jij er niets mee te maken hebt en de heilige graal al bezit.

Ik heb ook behoefte om ‘mezelf’ te mogen en kunnen zijn….en dat als ik echt mezelf ben, ik mij kan handhaven zonder autoriteit-afhankelijk te zijn, ik eenzaam kwetsbaar maar volhoudend en volhardend ben in het aangaan met de dialoog en verbinding met de ander.

Seksualiteit is een continuüm, schept leven – en verrassend anders dan je zelf invult en denkt- en geeft kleur aan het leven. Laten we het samen dan niet zwart maken, ook niet voor een ander die er anders over denkt en doet. Maar wel lef hebben eigen keuzes te maken. Die niet ten koste gaan van de gezonde seksuele ontwikkeling van de ander.

Seksualiteit is niet splitsbaar en toch doen we het omdat we oude codes niet graag verbreken. En houden we onbewust seksueel misbruik in stand….tot veroordelends toe.

Als ik weer op de snelweg rijd op die ene plek dan kijk ik even opzij omdat ik weet dat zij daar woont en leeft en ook graag het glas blijft heffen.

Omdat er ook zoveel mannen slachtoffer zijn, en vrouwen daders van seksueel misbruik en dit gekeerd moet worden.

 

Dat al het onderwijs, opvoeding, dienstverlening, justitie, kerk, religie, zorg moeten weten wat seksualiteit voor een machtige en prachtige plek inneemt in onze samenleving cq maatschappij en misbruik, ook en vooral seksueel misbruik moet stoppen bij de wortel.

 

Ik kom graag de stap zetten die je nu nog liever niet maakt.  NEE, het komt niet “nog wel” of “later” of "is niet nodig"...…dat is precies de zet waar je bij Monopoly terug naar start gaat.

Het gaat over ons mensen en ook over geld, om van het laatste nog maar niet te spreken….we moeten het er WEL over hebben! Seksualiteit en misbruik.

 

INFO:

Rogier van Luijk IONOI

info@ionoi.nl

0621211330