Voor wie?

Voor slachtoffers

Wij zijn er voor slachtoffers, partners en betrokkenen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik, mishandeling en lichamelijke intimidatie. Gebeurtenissen waar je niet zomaar met iedereen over wilt praten, kunt of durft te praten.

Wij maken seksualiteit en het misbruik en de ontstane onveiligheid bespreekbaar en weer handelbaar. Wij zorgen voor een veilige omgeving waar je jouw verhaal kunt vertellen én verwerken naar een gezondere, gelukkiger toekomst.

Weer plezier, lucht, ruimte voor andere dingen kunnen krijgen.

We bieden therapie, individueel, in groepen en ook voor partners en betrokkenen. Wij geven coaching op maat en altijd afgestemd op de mogelijkheden.

Voor organisaties

Wij staan klaar voor organisaties die meer willen weten over seksualiteit, seksueel misbruik en onveiligheid. 

Om met meer kracht, duidelijkheid en in veiligheid in het kader van misbruik, mishandeling, geweld aan de slag te gaan.

Wij organiseren bijeenkomsten, workshops, (voorlichting)presentaties en hebben diverse empowerment programma’s ontwikkeld, die wij inzetten bij organisaties die te maken kunnen hebben met seksueel misbruik, intimidatie en geweld .

Hoe creëer je veiligheid en gezonde samenwerking binnen de organisatie onder andere in het kader van seksualiteit / seksueel misbruik.

Vergroot je cohesie !

Voor professionals

Iedereen die professioneel of professioneel vrijwillig werkt in hulp, dienst -en zorgverlening, of in het onderwijs of als opleider kan te maken krijgen met seksueel misbruik, geweld of intimidatie. Je moet adequaat kunnen handelen als het je pad kruist. Door op de juiste wijze te kunnen anticiperen  en participeren voorkom je tevens de vergroting van deze catastroferende problematiek. Juist omdat seksualiteit zo’n controversieel onderwerp is moet er veel meer aandacht aan gegeven worden. 

Leer hoe je als professional in onderwijs, alle zorg, hulp- en dienstverlening, incl. religieuzen of overheid seksueel misbruik herkent en er op anticipeert. Erken de nog aanwezige onwetendheid van trauma’s in seksualiteit.

We bieden advies, consultancy, informatie en scholing om de specifieke aanpak van seksueel misbruik competent te worden. Voorkom dat je als professional de schade niet in stand houdt of zelfs vergroot….én schade kunt voorkomen. We maken gebruik van ons netwerk en onze samenwerkingspartners.

Zo werken we samen aan één doel: de juiste routing, hulp en (zelf)kennis in veiligheid bij seksueel misbruik en de aanpak van de gevolgen van traumaseksualiteit.

Dan pas kun je veilig participeren in de ontwikkeling van jezelf en je werk. 

Wij staan klaar voor jou

IONOI werkt met passie en professionaliteit aan een veiliger en stabiel leven en leefomgeving voor slachtoffers van seksueel misbruik en/of in onveilige situaties (intimidatie, mishandeling, etc.) terecht zijn gekomen. Heb je hierbij deskundige en ervaringsgerichte hulp nodig, dan kun je altijd bij ons terecht.

Je kunt bij IONOI voor verschillende vormen van hulp, advies en voorlichting terecht. Wij hebben de kennis en ervaring om jou op een professionele en deskundig, erkend en onderbouwde manier te helpen en te ondersteunen. Samen met onze samenwerkingspartners staan wij voor jou klaar.

In kleinschaligheid en met een vast aanspreekpunt kun je bij ons onderwerpen bespreken, waar je soms niet met anderen over kunt, wilt of durft te praten. Wij maken deze onderwerpen bespreekbaar en zijn een luisterend oor. Bij ons is alles bespreekbaar en gegarandeerd onder de strikte voorwaarde van vertrouwelijkheid. Zoals je dit ten alle tijden mag verwachten van een professionele organisatie als IONOI.

Voor slachtoffers

In Zwolle is IONOI een plek waar iedereen welkom is die te maken heeft met seksueel misbruik, mishandeling, intimidatie en een vastlopende persoonlijke ontwikkeling.  Allereerst zul je een luisterend oor vinden. Een veilige plek van ontmoeting, desgewenst anoniem.

Gebeurtenissen waar je niet zomaar met iedereen over wilt, kunt of durft te praten.

De fundamentele angst alleen te zijn of komen te staan ten gevolge van doorgemaakte trauma’s kunnen we hier ombuigen naar een veilig thuis en geborgenheid.

Schaamte, schuldgevoelens en het dragen van een verwoestend geheim maken het moeilijk keuzes te maken. 

Daarom maken wij seksualiteit en de ontstane onveiligheid bespreekbaar én geven je de mogelijkheid te herstellen. Dat je van je slachtofferschap af kunt komen en weer als één geheel in het leven staat.

Wij zijn er voor de partners en naasten van slachtoffers. Alsmede voor professionals die  te maken krijgen met (slachtoffers van) seksueel misbruik.

Mensen die zich zorgen maken over seksueel misbruik bij een ander en hierover willen praten vinden de weg naar IONOI. 

We maken o.a. gebruik van de door Peter John Schouten ontwikkelde methodiek van traumaseksualiteit en psychodrama. 

NLP onderbouwde inzichten en interventies, mind space technieken, bewustwording, ontwikkelingspsychologie, transactionele analyse, ericksoniaanse hypnotherapie en fysiotherapie zijn mogelijke onderdelen van een psychosociale therapie.

Ook zijn wij er voor professionals en collega’s die een sparringpartner zoeken of willen spreken over specifieke aspecten van slachtofferschap en daderschap. Op zoek en het vinden van daadkrachtig nieuwe inzichten. 

Voor organisaties

Hoe zet je seksueel misbruik, mishandeling, seksualiteit en de consequenties van deze thematiek als organisatie goed in.

Maatschappelijk, economisch, verantwoord en bewust.

IONOI heeft verschillende mogelijkheden qua dienstverlening voor organisaties. Je kunt o.a. denken aan:

*Organiseren van bijeenkomsten voor organisaties (CEO, management, team, medewerkers etc.) over onderwerpen die te maken hebben met veiligheid op de werkvloer en seksueel misbruik.

*Opstellen en uitvoeren van programma’s die helpen bij het begrijpbaar maken en creëren van bewustwording m.b.t. veiligheid en seksueel misbruik.

*Communicatie trainingen en opleidingen persoonlijke ontwikkeling ten behoeve van organisatorisch handelen en communiceren m.b.t gezondheid-seksualiteit-seksueel misbruik.

*Ondersteuning voor het invullen van dienstverlening. Bij deze ondersteuning, bijvoorbeeld bij een campagne, kan IONOI na afloop een data rapportage verzorgen.

*Follow-up trainingen / workshops.

*Dagvoorzitterschap met veiligheidsissues als thematiek.

Voor professionals

Professioneel dien je te kunnen handelen in elke vorm van dienst-hulpverlening en onderwijs met betrekking tot het thema seksualiteit-seksueel misbruik. Het borgt de professionele kwaliteit en veiligheid.

Wil je de schade beperken of zelfs kunnen leren verhelpen dan is kennis en kunde=vaardigheid absoluut nodig. 

De schade van seksueel misbruik is zo diep en zo complex dat bewustwording en kennis/vaardigheid vereisten zijn om kwaliteitsgericht, veilig en gezond te kunnen werken.

Seksueel misbruik sluipt door onze samenleving en richt naast persoonlijke schade ook economische schade aan. Ziekteverzuim, onbegrepen klachten, verslavingen, therapieën, medicaties etc kosten de maatschappij miljarden.  Wetende dat er naar schatting 1,5 miljoen Nederlanders betrokken zijn bij seksueel misbruik laat de noodzaak van gedegen aanpak niet onberoerd.

Hoe leer je als professional de problematiek rond seksualiteit en seksueel misbruik herkennen, erkennen, aanpakken, transformeren?

Wat heb je nodig gemotiveerd en oprecht te kunnen communiceren? Hoe zit het met je eigen persoonlijke ontwikkeling professioneel en privé?

IONOI is een veelzijdig professioneel en ervaringsgericht erkend centrum. We bieden professionals trainingen in communicatie, traumaseksualiteit, motivational gespreksvoering en het leren herkennen van en participeren op slachtofferschap/daderschap.

Ook als sparrings- en overlegpartner zijn we thuis, als het ergens vastloopt of als je (eenmalig) advies wilt.

Wil je gebruik maken van ons kennisnetwerk of collegiaal advies dan kun je uiteraard ook contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op