Stress, misbruik, financiën en schijnveiligheid

Stress, misbruik, financiën en schijnveiligheid

Misbruik....

Stress en seksueel misbruik zijn onlosmakelijk verbonden. Als je bedenkt dat er minimaal  1 op de 5 mensen betrokken zijn met seksueel misbruik laat de kans dat er stress door ontstaat niet vreemd klinken.

Vaak onbewust.

Laat staan dat je lichaam er ziek van kan worden. Je lijftaal en je cognitie lopen niet synchroon qua betekenis. Ziekte ontstaat.

Stress als diagnose 

Een van de oorzaken van ziek zijn is stress. Er is niet altijd sprake van seksueel misbruik maar wat is überhaupt stress? Waardoor ontstaat stress?

Stress kost het Nederlands bedrijfsleven nu al ruim 2 miljard per jaar (cijfers van 2017).

Het veroorzaakt ziekteverzuim, behandeltrajecten enzovoorts.

Maar wat veroorzaakt eigenlijk stress? Daar is nog niet veel onderzoek naar gedaan, wel veel aannames.

Veiligheid, zelfvertrouwen zijn fundamentele aspecten om minder ongezonde stress te ervaren, maar stress om keuzes of juist niet kunnen kiezen, of teveel keuzes kunnen diep in ons doen en laten ingrijpen.

Stress is ook een functionele emotionele en lichamelijke reactie. Maar we hebben het hier over de ongezonde stress.  Die zich als een gifadder door onze maatschappij voortbeweegt en imprint.

Ongezonde stress ontstaat als de verhouding uit balans raakt  tussen eigen en andermans (maatschappelijk/sociale/economische) behoeften.

Want hoe kom en hoe blijf je in je eigen kracht zonder loze kreten te volgen die niet van jezelf zijn? Ben je werkelijk autonoom op je eigen plek? Wat is autonoom? Hoe empower je jezelf?

Mijn missie is niet alleen dat bedrag van 2 miljard naar beneden te brengen maar vooral de oorzakelijke aanpak te bieden die vooral ook het welzijn en bewustzijn van werkende mensen versterkt. Met zichzelf en met degene met wie je te maken hebt op de werkvloer.

Op de een of andere manier willen bedrijven resultaten alleen in geld vertaald zien terwijl de financiële stroom afhankelijk is van hoe de werkende mensen in hun arbeidsproces staan. Maar het één staat niet los van het ander. Ook als er wel sprake is van seksueel misbruik. Want door ongezonde sociale werkverhoudingen raakt juist deze groep uit het arbeidsproces. En reken maar uit wat het ‘kost’ afgezien van de nog grotere verwoesting in eigen en sociaal structurele verhoudingen.

Rekenvoorbeeld: De gemiddelde duur van psychisch ziekteverzuim (diagnose ?) is 180 dagen dus 36 werkweken. Dat kost een werkgever ca 250,- per werkdag per werknemer, dus 45.000,- per persoon en dan zijn deze mensen vaak al onder behandeling van een therapeut of coach.

En daarbij geldt ook : Hoe effectief is de therapeut of coach eigenlijk?

Ik ga voor het uiteindelijke totaal resultaat, maar ook elke patiënt of cliënt voelt vooral ook de financiële stress door de hoge kosten van langdurige trajecten en de druk die de werkgever er op legt. Logisch omdat het allemaal “bakken” met geld kost.

Vaak wordt ook niet alles vergoedt zodat er een vicieuze cirkel ontstaat van stress zonder de oorzaak nog effectief aangepakt te kunnen hebben. Zeker als je als werknemer ook nog eens als een getal gezien wordt.

Besparing?

Is besparing in geld mogelijk?  Zou je in geld uitgedrukt per persoon meer dan de helft kunnen besparen?

Hoe?

Door middel van een kort aantal sessies zijn aantoonbare veranderingen mogelijk zodat men autonoom en in samenwerking met elkaar de oorzaak kan aanpakken. Om weer een gebalanceerd leven en werkveld te hebben. Ja, dat heeft lef nodig maar doorgaan wat tot nu toe gebeurd is schijn-veiligheid. Je kunt in korte tijd de basis dusdanig veranderen dat iedereen duurzaam baat heeft bij minder “stress”.  Ziek thuis zijn is vaak symptoombestrijding.

Werken aan een door jezelf bestuurbaar leven en niet geleid door psychische of fysieke klachten die door druk van buitenaf hun oorsprong vinden. 

Begin eens met een 1 of  2-daagse training ter preventie van verzuim door de oorsprong ervan daadwerkelijk aan te gaan.

Als je wilt weten wat ik voor jouw of je organisatie kan betekenen mail of bel eens:

info@ionoi.nl  / 06-21211330.